Informatie


Wie ben ik?

Ik ben Arnoldus Willem Stramrood (roepnaam Ar), geboren op 8-9-1945 te Zeist. Gehuwd met Yvonne Huysman en in het gelukkige bezit van 2 zoons en schoondochters , 2 kleinzoons en 3 kleindochters. Na de HBS en een studie Sociologie aan de Universiteit van Utrecht heb ik 34 jaar gewerkt als personeelsmanager voor de Amrobank, later de ABN-Amrobank. In het jaar 2003 ben ik vervroegd met pensioen gegaan. Mijn hobby’s zijn: lezen, bridge en genealogie.

 

Genealogie

 

Omstreeks het jaar 1580 wordt in Utrecht een jongetje geboren, dat van zijn vader Jan (de moeder is onbekend) de naam Peter krijgt. Hij gaat dan verder als Peter Jansz (patroniem) door het leven. Peter wordt leidekker van beroep en trouwt in 1603 met Stijntge Jans, geboren in Wesel in Duitsland. Stijntge overlijdt op jonge leeftijd waarna Peter in 1617 hertrouwt met Steffenia Teunis, geboren in de Kempen, waarschijnlijk in het dorpje Stramproy.

Peter en Steffenia krijgen in Utrecht 7 kinderen, waarvan er 5 op jonge leeftijd overlijden aan de in die tijd heersende ziekte de pest. Ook Peter en Steffenia worden niet oud; zij overlijden ten gevolge van de pest in resp. 1627 en 1636. Zij zijn dan tussen de 40 en 50 jaar oud.

Twee zoontjes vallen niet ten prooi aan die vreselijke ziekte, blijven in leven en worden na de dood van hun ouders opgevoed door de grootouders van moederszijde. Later noemen zij zich "van Stramproy", een verwijzing naar de plaats van herkomst van hun moeder en grootouders.

De jongste zoon, Teunis, wordt niet oud; hij overlijdt in 1665 op 40-jarige leeftijd kinderloos aan de pest. De oudste zoon Jan, overleeft de pest, trouwt, krijgt kinderen en zorgt er voor dat er nu, in het jaar 2015, 184 nakomelingen leven, mannen, vrouwen en kinderen, die als "Stramrood" geboren zijn.

In Zuid-Afrika 114, in Nederland 64, in de VS 3, in Engeland 2 en in Chili 1.

 

Een jaar of 20 geleden kreeg ik van een aangetrouwd familielid wat gegevens van "Stramroden" die hij had gevonden in het Rijksarchief te Utrecht.Dat was een mooie gelegenheid om te starten met een eigen onderzoek naar mijn voorouders.

Een eerste bezoek aan het Rijksarchief te Utrecht, leverde al veel informatie op. Zo bleek de familie Stramrood

een oude Utrechtse familie te zijn met een stamvader die leefde in het begin van de 17e eeuw.

Dit was het begin van een hobby genealogie, waar ik met veel plezier een groot deel van mijn vrije tijd aan besteed. Eindelijk is het dan nu zover dat ik de vele genealogische informatie die ik in de loop der jaren heb verzameld, met anderen kan delen via deze website. In het menu op de Homepagina kunt u verder zoeken.

 

 

Genealogie Stramrood

 Copyright © Ar Stramrood 2014