Hensbergen

Mijn moeder, Engelina Hensbergen, stamt af van een geslacht Hensbergen uit Kampen. De oudste gevonden voorvader is Matthijs van Hensbergh/Hinsbergh, die op 18-8-1754 te Kampen trouwt met Harmina Door.

Een doop van deze Matthijs heb ik in Kampen niet kunnen vinden; vermoedelijk kwam hij van elders.

Op mijn speurtocht naar deze Matthijs ben ik vele geslachten met de naam Hensbergen of een variant hierop tegengekomen.

Onderstaand vindt u er een aantal:

 

Hensbergen Amsterdam/Harderwijk

Hensbergen Arnhem

Hensbergen Zoelen

Hensbergen Wassenaar

Hensbergen Nijmegen

Hensbergen Zutphen

Hensbergen Alphen/Gouda/Gorinchem

Hensbergen Vianen

Hensbergen Amersfoort

Diverse takken Hensberch te Utrecht

Hensbergen te Rotterdam

Hensbergen Schalkwijk/Cothen/Utrecht

Hensbergen Dordrecht

 

De naam Hensbergen komt en kwam in Nederland veelvuldig voor. Er zijn vele varianten op de naam te vinden, zoals Hensbergh, Hensberch, Heinsbergen, Heijnsbergen, Heijnsbergh, Heijnsberch, Hensborch, Hensburch etc.

Zeker is dat er geen sprake is van afstammelingen uit een en dezelfde familie, maar dat het veelal personen betreft die afkomstig waren van een plaats met de naam Heinsberg/Hensberg. In Duitsland vinden we meerdere plaatsen met een naam die lijkt op Heinsberg.

In de omgeving van Tiel was vroeger een buurtschap met de naam Hensbergh. Uit deze buurtschap ontstond een geslacht van Hensbergen, waarvan de oudste woonachtig was in Zoelen.

In de 17e eeuw lag in de buurt van Oud-Gastel een boerderij met de naam Heijnsbergen, terwijl in de buurt van Rosmalen de Hinsbergse hoeve te vinden was.

Copyright ┬ę Ar Stramrood 2014